vodena_revolucija_huzn

Vodena revolucija

on Prosinac 9 | in Novosti | by | with Isključi komentare

18.000 ha površina u RH navodnjava se na crno?

Nitko u Hrvatskoj još nije dobio koncesiju na korištenje voda za navodnjavanje
Foto: J.Šeri
Objavljeno 14. veljače, 2013.
Preuzeto: http://www.glas-slavonije.hr/189936/7/18000-ha-povrsina-u-RH-navodnjava-se-na-crno

Mnogi su očekivali da će se provedbom NAPNAV-a “Hrvatsku navodniti kao Izrael”

NACIONALNI PROJEKT NAVODNJAVANJA I GOSPODARENJA POLJOPRIVREDNIM ZEMLJIŠTEM I VODAMA U REPUBLICI HRVATSKOJ, DONESEN JOŠ 2004. GODINE, JOŠ SE UVIJEK NALAZI U FAZI IZRADE PLANOVA I TEHNIČKE DOKUMENTACIJE – POČETAK GRADNJE SUSTAVA TEK NAGODINU

OSIJEK- Nacionalni projekt navodnjavanja (NAPNAV), započet još 2005. godine, nastavlja se provoditi i u 2013. godini. Tako je prošli tjedan za naš list izjavio ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina dodavši da je u proračunu za tu namjenu osigurano 155,19 milijuna kuna.

Nacionalni projekt navodnjavanja, podsjetimo, provodi se od 2005. godine, a osnovni mu je cilj bio bolje gospodarenje poljoprivrednim zemljištem i vodama u uvjetima navodnjavanja.

- Kratkoročni cilj NAPNAV-a bio je izrada planske dokumentacije i prilagodba zakonodavstva, a du- goročni sanacija zapuštenih te izgradnja novih sustava navodnjavanja, čime bi se omogućilo navodn- javanje do 65.000 ha poljoprivrednih površina do kraja 2020. godine. U provedbu NAPNAV-a do sada je uloženo oko 643 milijuna kuna – rekao je ministar Jakovina.

Međutim, do sada se u Hrvatskoj prema neslužbenim podacima navodnjava tek oko 18.000 ha, od čega je oko 6.000 ha u posljednjih osam godina. Međutim, brojni korisnici vode za navodnjavanje

imaju problem pri ishođenju dozvola zbog nereguliranih zakonskih rješenja. Prema tome ispada da se sve površine u Hrvatskoj navodnjavaju na crno jer nitko nije dobio koncesiju.

Mnogi su očekivali da će se provedbom NAPNAV-a “Hrvatsku navodniti kao Izrael”, odnosno povećati proizvodnja povrća i voća te otvoriti brojna radna mjesta. Da se NAPNAV-u ozbiljnije pristupilo, danas bi, smatra se, Hrvatska imala oko 30.000 ha legalnih navodnjavnih površina, povećanu proizvodnju povrća i voća, riješen problem plasmana proizvoda, smanjen uvoz, ali i izgrađenu infrastrukturu.

Željko Kraljičak, zamjenik župana Osječko-baranjske županije, kaže kako se kod (ne)provedbe ovog projekta ogleda više problema.

- Jedan od najvećih problema hrvatske poljoprivredne politike jest što se planiranju i provedbi pro- jekata često pristupa površno te koje se god odluke donesu, one u završnici ne ostvare očekivane rezultate. O tomu postoje brojni primjeri, a jedan od njih je podizanje novih nasada voćnjaka a da pritom nije izgrađena potrebna infrastruktura kroz operativne programe. Još uvijek nije definirano ni što se zapravo željelo postići donošenjem NAPNAV-a; je li cilj bio izmjena strukture sjetve, smanjenje uvoza povrća i voća, zaštita od suše ili nešto drugo. Sada se kod izmjena i dopuna Zakona o poljoprivred- nom zemljištu vidi da cilja niti nema. Naime, u prijedlogu izmjena i dopuna Zakona nigdje ne stoji da bi prednost kod zakupa zemlje trebao imati onaj tko će u gospodarskom programu imati proizvodnju za koju je nužno potrebno navodnjavanje – kaže Kraljičak, te ističe da koliko god zabrinjava prespora izrada projektnih dokumentacija i to što se jako malo površina navodnjava, još više zabrinjava što bi se moglo dogoditi da se toliki sustavi navodnjavanja i izgrade, a da se prije toga ne krene u ozbiljne edukacije i povezivanje proizvođača u sektorske proizvođačke organizacije.

Zdenka RUPČIĆ

UPITNA ODRŽIVOST PROJEKTA

Kraljičak navodi kako čude izjave koje su se mogle čuti u nekoliko navrata iz Vlade da će Hrvatsku navodniti iz novca EU fondova. – Prije šest mjeseci ministrica Vesna Pusić izjavila je da su dogovoreni natječaji i da se samo trebaju pripremiti projekti za navodnjavanje, a sada se čuje kako se ne zna iz kojih će se to fondova EU koristiti sredstva za navodnjavanje. Ako se i krene u navodnjavanje sred- stvima EU fondova, nitko ne računa na to da bi EU mogla postaviti pitanje što će vam toliki sustavi za navodnjavanje kada nemate čime dokazati održivost tih projekata, što znači da nema ni strategije povrtlarske i voćarske proizvodnje niti izgrađenih hladnjača, organiziranog otkupa i trženja proizvoda i ostalog – rekao je Kraljičak.

Osječko-baranjska županija izrađuje projektnu dokumentaciju za 14 sustava navodnjavanja kojima bi se moglo navodnjavati 30.000 ha

65.000 ha navodnjavanih površina trebala bi imati RH do 2020.

643 milijuna kuna do sada je uloženo u izradu projekata.

Pin It

« »