navodnjavanje8

Dobre vijesti za povrtlare i duhance

on Svibanj 14 | in Novosti | by | with Isključi komentare

Besplatna legalizacija bunara na parceli veličine do pet hektara!

Objavljeno 2. travnja, 2013.

Preuzeto: http://www.glas-slavonije.hr/194395/4/Besplatna-legalizacija-bunara-na–parceli–velicine-do-pet-hektara

Dogovor je postignut nakon pet sastanaka s predstavnicima nadležnog ministarstva

ĐAKOVO/VIROVITICA – Napokon dobra vijest za vlasnike površina s navodnjavanjem koji, otkako država poziva na obaveznu legalizaciju, strepe nad bunarima na tim površinama i koliko će biti skup i složen zalogaj za legaliziranje.

Kako nas je izvijestio predsjednik Zajednice hrvatskih udruga povrtlara Miroslav Filipović, povrtlar iz virovi- tičkog kraja, na zadovoljstvo povrtlara, ali i duhanaca, postignut je dogovor s resornim službama o legalizaciji bunara i to, ovisno o veličini površina, na besplatan, odnosno mnogo jeftiniji način od prvobitnih prijedloga, bez puno opsežne i skupe papirologije. Svojevrsni je to “amen” uopće na problem legalnog navodnjavanja koje svih ovih godina zapinje na skupoj, velikoj administraciji, pa i apsurdima, rupama u zakonu, centralizaciji sustava, zbog čega navodnjavanje prema zakonu slovi(lo) za nemoguću misiju. Činjenica je to bolnija ako se zna da doslovno ležimo na vodi, a površine što se navodnjavaju su simbolične, pa Slavonija žeđa.

– Na sastanku s pomoćnicom ministra poljoprivrede Vesnom Gartner, predstavnicima Hrvatskih voda i drugim službama dogovoreno je da se bunari na površinama do pet hektara u jednoj parceli, promjera do 100 centi- metara, a tako je u većini slučajeva, legaliziraju besplatno na krajnje jednostavan način – potrebno ih je samo prijaviti najbližoj ispostavi vodnoga gospodarstva, odnosno Hrvatskih voda, bez ikakve izrade elaborata, nego samo uz dostavu osnovnih podataka o bunaru. Cijeli postupak detaljno će idućih dana razraditi naputkom Hr- vatske vode, nakon izmjene pravilnika. Obaveza je to koju je potrebno obaviti do 1. srpnja i čime se dobiva potvrda. Njome ste legalizirali bunar, odnosno navodnjavanje svoje površine do pet hektara u komadu i nema straha ni od kakve inspekcije i kazne. Vrijedi to i za bunare na više manjih površina koje su ukupno do pet hek- tara, odnosno isti je postupak i u slučaju da imate deset parcela koje ne prelaze pet hektara. Drugim riječima, jedinična mjera je tih pet hektara. Mi povrtlari predlagali smo da se taj prag digne na 20 ha u komadu, no naš zahtjev nije prošao uz obrazloženje da to iziskuje studije i ‘preslagivanje’ stanja – poručuje Filipović.

Dobre vijesti, odnosno mnogo bolje od početnih najava da će im legalizacija bunara i navodnjavanja biti skupa, stižu i za one s površinama većima od pet hektara u komadu, a prijavilo ih je 168 povrtlarskih i sličnih OPG- ova.

– I bunari na tim površinama legalizirat će se bez opsežne i skupe papirologije, studija, elaborata, uz neveliku cijenu, a više će se znati za 15-ak dana, po izradi pravilnika. Sve u svemu, mi povrtlari i duhanci izuzetno smo zadovoljni ovakvim dogovorom to više što su prvotne najave o legalizaciji bunara za nas bile nepovoljne, s ve- likim troškovima, administracijom. Dogovor smo postigli nakon pet sastanaka, no vrijedilo je. Vlasnici bunara i navodnjavanih površina, bez obzira na to što još treba pričekati 15-ak dana do izmjena spomenutih pravilnika, imat će dovoljno vremena za legalizaciju do 1. srpnja, do ulaska RH u Uniju, jer u suprotnom slijede velike kazne, gubitak prava na poticaje, brisanje iz ARCOD-a i druge sankcije – upozorava Filipović na ispunjenje tih obveza do početka srpnja, a kako nelegalizirani bunari ne bi, troškovima, postali – bunari bez dna. Suzana ŽUPAN

Koncesija po hektaru navodnjavanja bit će 480 kn

Koncesijska dozvola izdavat će se na 30 godina, a cijena joj je nešto veća od 70 kuna. Po hektaru navodnjavanja cijena koncesije plaćat će se 480 kn, što je mnogo manje od prvobitnih najava o čak 8.500 kn po hektaru navod- njavanja, najavljuje Miroslav Filipović. “Koncesija će se plaćati samo za onu godinu kada bunare, koristite što će se regulirati svake godine prilikom prijave kada ćete davati izjavu o njihovom (ne)korištenju”, kaže predsjed- nik ZUHP-a Filipović.

POSTUPAK:
Bunar treba prijaviti najbližoj ispostavi vodnoga gospodarstva

Pin It

«