onama_huzn

Navodnjavana polja su prava oaza

on Svibanj 14 | in Novosti | by | with Isključi komentare

Datum: 13.08.2012.
Preuzeto: http://www.zupanjac.net/1/index.php/vijesti/ljudi-djela-obiaji/1664-navodnjavana-polja-su-prava-oaza (zupanjac.net)

Rezultati s navodnjavanjem i bez njega su neusporedivi – ove godine već su dvaput brali lubenice, šest puta paprike…

Poljodjelac Mirko Bošković iz Cerne jedan je od rijetkih poljoprivrednika na krajnjem istoku Hrvatske, u Vu- kovarsko-srijemskoj županiji, koji je shvatio kako su bili mudri drevni Egipćani kada su još prije 3000 godina navodnjavali svoja polja koristeći blagodat rijeka, pa je i on iskoristio blizinu Biđa i gotovo sva 42 hektara koja obrađuje i sije različitim kulturama – navodnjava. Ovdašnji poljodjelci još zaziru od investiranja u sustave za navodnjavanje, iako gotovo svake godine zažale kada polja, kao ovoga ljeta, opustoši suša.

Satelitski navođeno

– Godinama sam razmišljao o navodnjavanju jer se bavim i povrtlarskim kulturama, koje bez dovoljno vode ne mogu dati dobar prinos. Bivši župan mi je obećavao pomoć države ako bih se upustio u taj projekt, ali sve je stalo na obećanjima. Kada sam shvatio da od države nikakve pomoći, odlučio sam krenuti sam pa što bude. Uzeo sam kredit i prije četiri godine sagradio sustav za navodnjavanje, tzv. linearni, koji kombiniram sa sus- tavom kap po kap. Potrošio sam milijun kuna, ali mi nije žao, jer urod je mnogo veći nego prije. Radi se o sustavu cijevi i štrcaljki na kotačima koje pokreće motor. Programirano je koliko je potrebno litara vode po četvornom metru i cijeli sustav koji crpi vodu iz kanala uz polje polako se kreće i natapa usjeve. Trenutačno natapa papriku koju imam na 2,5 hektara i lubenice na dva hektara, s 15 litara po kvadratu. Cijela konstrukcija koja zahvaća 176 metara kreće se brzinom od 40 metara na sat i navođena je satelitski, ali jedan radnik mora dežurati kako nešto ne bi krenulo po zlu. Rezultati s navodnjavanjem i bez njega ne mogu se uspoređivati jer su razlike ogromne. Papriku, primjerice, beremo već šesti put ovog ljeta, a lubenice daju sada drugi rod, kao i dinje. Dovoljno je pogledati moje polje šećerne repe od 22 hektara i usporediti ga s onim koje se ne navodnjava – kaže Mirko Bošković i pokazuje korijen repe, koji već sada teži dva do dva i pol kilograma, ali da bi bio takav mora ga se zalijevati s 80 do 100 litara po kvadratu kroz mjesec dana.

Planira ove godine prinos repe od 60 do 70 tona po hektaru. Polje krumpira se također navodnjava i urod je odličan. Otkopava rukama kućicu krumpira, i to lako jer je zemlja rahla, a takva je zbog redovitog navodnjavanja. Mogli smo se uvjeriti u kvalitetu natapanja kada smo, u doba kad u Slavoniji tjednima nema kapi kiše, zaga- zili u naizgled samo vlažnu zemlju, a zapravo je bio pravi glib.

– Krumpir je jako dobro rodio i očekujem ga 30-40 tona po hektaru, kao lani, a bit će i paprike, jer svaka bil- jka ima 3-4 kilograma, a ima 18.000 biljaka. Papriku dodatno natapamo kap po kap jer je bolje kada dobije vlagu odozgo po listu i odozdo u korijenu, zato i imamo šest berbi u jednom ljetu. Mislim da bi više ljudi ušlo u ovakav projekt kada bi država poticala i novčano pomagala, jer današnji poljoprivrednik to teško može sam. Nema razumijevanja za njega u Ministarstvu poljoprivrede. Tamo ne postavljaju stručnjake koji nešto znaju i razumiju što se događa na poljima, već podobne. Bavim se poljoprivredom 17 godina i imam iskustva, pa mogu reći da se seljak može jedino osloniti na sebe i svoj trud. Neće nitko doći ovamo i napraviti nešto za naš bol- jitak. Sve moramo sami, ali imam osjećaj da smo kao narod lijeni i stalno čekamo da će nešto netko napraviti umjesto nas – ističe Mirko Bošković i dodaje kako je oko tisuću hektara jugozapadno od Cerne, gdje je i njego- va zemlja, idealno za povrtlarsku proizvodnju i kulture koje vole puno vode jer je okruženo vodotocima, Bosu- tom i Biđem, i ispresijecano održavanim kanalima iz kojih ratari mogu crpiti vodu za navodnjavanje.

Bogomdana zemlja

S Hrvatskim vodama dogovorio je koncesiju na korištenje vode za navodnjavanje, ali je sve morao sam napraviti da bi sustav za navodnjavanje proradio.

– Bilo bi za mene bolje da su Hrvatske vode sve napravile od infrastrukture i meni samo naplaćivale vodu po prostornom metru. Vjerujem da bi tada više ratara navodnjavalo svoja polja – kaže Bošković prisjećajući se pri- jatelja iz Izraela, a Izraelci su stručnjaci za navodnjavanje, koji je, nakon što je vidio gdje Bošković ima zemlju, rekao kako je to bogomdana zemlja.

Uvjeti i projekti postoje, za više nedostaje novac

Hranimir Jurić iz županijske uprave za poljoprivredu objašnjava kako je od 115 tisuća hektara poljoprivrednih površina u Vukovarsko-srijemskoj županiji tek neznatan postotak u sustavu navodnjavanja, ali bi se uskoro to moglo poboljšati, s obzirom na to da postoje nacionalni i županijski programi navodnjavanja, ali nedostaje novca.

PIK Vinkovci i VUPIK imaju oko 2500 hektara koji se navodnjavaju, a 5500 hektara je u fazi projektiranja, no samo rijetki poljoprivrednici, poput Mirka Boškovića iz Cerne, odlučuju se za sustave za navodnjavanje. Aku- mulacija kod Opatovca gdje se crpi voda iz Dunava još nije u funkciji jer se sporo puni vodom, ali su postavl- jene cijevi koje omogućavaju navodnjavanje 700 hektara.

Autor: Miroslav Flego

Pin It

« »